Tech

Kunstmatige intelligentie en telezorg: de pandemie begint de zoektocht naar antwoorden op een onzekere toekomst

De Covid-19 heeft de ontwikkeling versneld van projecten die, gebruikmakend van de laatste technologische trends, de situatie als gevolg van de gezondheidscrisis proberen te verbeteren.

Dit 2020 is een jaar van aanpassing tegen de klok dankzij de Covid-19. De hele wereld is op zoek naar een manier om te wennen aan een situatie die, hoewel ongebruikelijk, weer kan gebeuren. In deze context is technologie, door toedoen van jonge Spaanse onderzoekers, een impuls geworden als het gaat om het overwinnen van bepaalde obstakels die voortvloeien uit deze wereldwijde pandemie.

Aangemoedigd door de vloed van hackathons die in deze maanden werden georganiseerd, hebben ze moeite gehad om antwoorden te vinden op de uitdagingen die door de crisis zijn ontstaan. Ze komen fris aan, willen graag groeien als professionals en hebben bovendien de ambitie van een generatie die parallel is gegroeid met de ontwikkeling van de nieuwste technologieën. Kunstmatige intelligentie en toekomst
Kunstmatige intelligentie is een van de trends met de meeste impact en heeft al voet aan de grond gekregen in de gezondheidszorg. “De komst van kunstmatige intelligentie-modellen die op medisch gebied worden toegepast, zal ongetwijfeld de manier veranderen waarop we voor onze patiënten zorgen”, zegt dr. Gerardo Pérez Chica, hoofd pneumologie van het Universitair Ziekenhuis van Jaén en lid van NEUMOSUR.

Dr. Pérez Chica heeft een tool nauwkeurig geanalyseerd die, op basis van kunstmatige intelligentie en big data, in staat is coronaviruspatiënten met een betrouwbaarheid van 95% te diagnosticeren en ook de evolutie ervan met 75% nauwkeurigheid voorspelt. Dit is AI MedAssist, een werk van de Catalaanse startup Sycai Technologies, een van de zes winnende projecten van de #StopCorona Challenge, georganiseerd door Vector ITC en Samaipata. Om de voorspellingen te doen, gebruikt deze software de thoraxfoto’s van de patiënten en andere factoren van hun klinische geschiedenis.

“Na de coronaviruscrisis hebben we nagedacht over hoe we technologie kunnen toepassen om de gezondheidssector te helpen. De waarheid is dat we nog niet eerder op dit gebied hadden nagedacht “, legt Sara Toledano, promotor van AI MedAssit, uit. Dankzij de verkregen steun heeft het team besloten door te gaan met dit innovatieve platform en daarnaast op zoek te gaan naar nieuwe applicaties. “We werken eraan dat de tool cystische laesies in de alvleesklier kan detecteren en de evolutie ervan kan voorspellen. Op deze manier willen we anticiperen op en de diagnose optimaliseren van deze laesies die kunnen leiden tot alvleesklierkanker, de op drie na dodelijkste van Europa. “

Het belang van dit soort projecten zorgde er ook voor dat een groep studenten van de Complutense Universiteit de absolute winnaars waren van de Code The Curve hackathon, georganiseerd door UNESCO met het X-COV-platform. “Het gecombineerde gebruik van kunstmatige intelligentie en thoracale CT kan de beperkingen in medische middelen compenseren, evenals ondersteuning voor snelle diagnose en prognostische voorspelling van Covid-19. Helaas kunnen we zeggen dat niet alle centra genieten van de beschikbaarheid van deze techniek ”, klaagt dokter Pérez Chica.

9,638 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like