Tech

Ze creëren een immuunsysteem om industriële robots te beschermen tegen computeraanvallen

Cybersecurity is een soort digitale aanvallen geworden voor robots. Een systeemstoring die decennia lang door de industrie is genegeerd. Het maakt niet uit of ze helpen in een operatiekamer, het elektrische netwerk coördineren of voor een afhankelijke persoon zorgen. Hun missie is meestal niet om zichzelf te beschermen tegen een cyberaanval, hoe gecompromitteerd hun rol ook is. De opkomst van automatisering en connectiviteit heeft een snel groeiende technologie verder blootgelegd. Spanje, dat behoort tot de 10 landen ter wereld met de meeste automaten, heeft 16 robots voor elke 1.000 arbeiders, volgens cijfers van de International Federation of Robotics. ‘Bijna geen enkel bedrijf publiceert beveiligingsupdates voor deze producten’, zegt Alfredo Reino, een expert op het gebied van cyberbeveiliging.

Een van de zwakste links verschijnt in het Robotic-besturingssysteem, bekend als ROS. Grote producenten hebben het bijna als een standaard aangenomen, maar het is eenvoudigweg naar voren gekomen als onderzoek van de Stanford University in 2007 om de communicatieprotocollen te verbeteren. Zoals Óscar Lage, een cybersecurity-expert bij Tecnalia, uitlegde, werd hij geboren zonder enige cybersecurity omdat het niet het doel van het project was. Pas vier jaar geleden, met de evolutie naar ROS2, begonnen ze het te ontwikkelen; hoewel bijna geen machine het heeft geïnstalleerd. “Het zijn zeer slecht beschermde kritieke systemen. Net als in andere industrieën hebben degenen die ze ontwerpen, maken en verkopen zich gericht op het functionele gedeelte. Totdat er grote schrik was, heeft niemand zich zorgen gemaakt.”

Een ondernemer heeft al geprobeerd de trend te keren. Dit is het geval van Víctor Mayoral, technisch directeur en mede-oprichter van Alias Robotics. De oplossing die hij voorstelt heeft het het Robotic Immune System (RIS) genoemd. Deze software stelt de machines bloot aan verschillende virtuele bedreigingen en bereidt hun systemen voor om mogelijke besmetting door computervirussen te voorkomen. Leer met behulp van kunstmatige intelligentie deze bedreigingen beter te voorkomen en te identificeren voordat ze zich voordoen. “Robotica is op hetzelfde punt als computers twintig jaar geleden. Het is volkomen onveilig en totaal gealarmeerd. Fabrikanten zijn niet bereid cyberaanvallen te bestrijden”, zegt hij.

Het ontbreken van een internationale standaard helpt niet. In de fabriek streven we ernaar om de beveiliging te configureren zodra we de robots hebben ontvangen. De reden die de merken geven is de interoperabiliteit met oudere prototypes. Voorkom dat talen zo ongelijk zijn dat ze niet met elkaar communiceren. Maar in de enorme productielijnen en in de intelligente elektrische netwerken – smart grids genaamd – riskeren ze dat liever niet. Het zijn strategische sectoren. “We hebben het over persoonlijke risico’s en industriële werking. Met ransomware kunnen ze alle elektriciteit in een land omverwerpen of de fysieke veiligheid van werknemers in gevaar brengen. Dit is gevaarlijker”, zegt Lage.

9,379 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may also like